• Все буде Україна!

  • Разом переможемо!

Iсторичнi факти про принтери

Добавлено: 09 сентября 2019
Iсторичнi факти про принтери

Чи знаєте ви, що історія струменевих принтерів налічує вже понад 100 років. Ще в XIX столітті Лауреат Нобелівської премії Лорд Рейлі вивчав розпад струмені рідини і формування крапель. Але лише в 1948 році компанія Siemens зайнялася розробкою безперервного струменевого принтера. У 1953 році компанія оприлюднила свій винахід: вимірювальний пристрій, обладнане розпилювачем, за допомогою якого реєструвалися результати вимірів.

Зараз існують три різних методи струменевого друку. У принтерах фірм Epson і Brother використовується п'єзоелектричний метод. У сопло встановлений п'єзокристал, який пов'язаний з діафрагмою. На п'єзокристал подається струм, він вібрує і давить на діафрагму, при цьому видавлюється керовану кількість чорнила. Таким чином формується крапелька, яка виштовхується на папір. Але у цього методу були такі недоліки як високий витрата чорнила і низька якість друку. Тому в 1985 році Epson представила принтер з новими стандартами якості друку SQ 870/1170, в якому стали використовувати п'єзоелектричні пластини.

Наступний крок був зроблений компанією Dataproducts в 1987 році. Нею був запропонований інший принцип пьезоелектріков для струминного друку, заснований на застосуванні пластинчастого пьезопреобразователя. Конкуренти в цей час теж не дрімали - в 1984 році Hewlett-Packard випустила принтери серії ThinkJet, які стали дуже популярні завдяки гарному співвідношенню ціна / якість. На початку 90-х ця ж компанія придумала змішати три кольори (блакитний, пурпурний і жовтий) один з одним, що дало можливість отримувати будь-який відтінок. Однак ці моделі свою популярність отримали дещо пізніше. Випередили їх принтери від Epson серії Stylus Color. Струменевий принтер з моменту ідеї свого створення пройшов довгий і тернистий шлях. І сьогодні його активно витісняє принтер з технологією лазерного друку, де вартість витратних матеріалів значно нижче. Кольорові лазерні принтери активно дешевшають. Однак свій сегмент струменеві принтери, на думку фахівців "Вiатек", будуть тримати ще дуже довго.